Belastingaangifte 2024

Belastingaangifte 2024: voorkom deze 7 veelgemaakte fouten

conrad.nl - koop gereedschap en ontvang een gratis product - jouwdagelijkse.nl

>> Koop gereedschap bij Conrad en ontvang een gratis product <<

De belastingaangifte is voor velen een jaarlijks terugkerend struikelblok. Het is misschien niet je favoriete bezigheid, maar wel een heel belangrijke. En als je dan toch je eigen belastingaangifte doet, dan kun je het beter maar meteen goed aanpakken.

Kleine foutjes kunnen namelijk grote gevolgen hebben, zoals een naheffing of het mislopen van belastingvoordelen. Daarom hebben we 7 veelvoorkomende fouten verzameld die je makkelijk kunt vermijden.

1. Begin niet op het laatste moment

De deadline voor je belastingaangifte is 1 mei 2025, maar wachten tot de allerlaatste dag is vragen om stress en problemen. Als je alles op het nippertje moet regelen, is de kans op fouten groter. Bovendien, als je voor 1 april aangifte doet dan krijg je vóór 1 juli bericht van de Belastingdienst.

Kom je er echt niet op tijd uit? Vraag dan op tijd uitstel aan om een boete te voorkomen. Uitstel aanvragen doe je vóór 1 mei 2025.

Philips 55 inch

Expert Aanbieding: Meer dan 100 euro korting bij aankoop van een Philips 55 inch Ambilight TV, van €599,- voor €489,-!

2. Maak gebruik van aftrekposten en heffingskortingen

Veel mensen laten onbewust geld liggen, doordat ze aftrekposten en heffingskortingen over het hoofd zien. Of je nu kosten hebt gemaakt voor je studie, zorgkosten of een hypotheek: check vooraf of je ergens recht op hebt. Op de website van de Belastingdienst vind je een overzicht van alle aftrekposten en kortingen.

3. Let op de juiste WOZ-waarde

Een veelgemaakte fout is het invullen van de verkeerde of te hoge WOZ-waarde. Dit kan invloed hebben op je belastingaangifte en mogelijk een hogere aanslag opleveren. Zorg ervoor dat je de waarde gebruikt die op 1 januari van het voorgaande jaar is vastgesteld. Dus als je aangifte doet over 2024, moet je de WOZ-waarde van 1 januari 2023 invullen.

Belastingaangifte 2024 - jouwdagelijkse.nl

4. Controleer de vooraf ingevulde gegevens

De Belastingdienst vult sommige gegevens al voor je in, maar dat betekent niet dat ze altijd correct zijn. Denk aan loon, hypotheekgegevens en WOZ-waardes: een kleine fout kan grote gevolgen hebben. Loop alle bedragen dus goed na en vergelijk ze met je eigen administratie. Contant geld boven een bepaald bedrag dien je ook aan te geven.

5. Fouten in persoonlijke gegevens

Een typefout in een rekeningnummer, een verkeerd ingevuld inkomen of een foutje in je naam: het lijken kleine details, maar ze kunnen veel gedoe opleveren. Neem de tijd om je gegevens rustig door te lopen voordat je alles definitief verstuurt.

6. Giften aftrekken zonder bewijs

Heb je het afgelopen jaar geld gedoneerd aan een goed doel? Mooi! Maar als je die gift wilt aftrekken van je belastingen, moet je daar wel bewijs van hebben. Alleen giften aan organisaties met een officiële ANBI-status zijn aftrekbaar. Controleer dus of jouw donatie onder deze regeling valt en bewaar de betalingsbewijzen goed.

Belastingaangifte 2024 - jouwdagelijkse.nl

7. Niet alles aan je nieuwe woning is aftrekbaar

Heb je een nieuw huis gekocht, dan heb je vast gehoord dat daar belastingvoordelen bij komen kijken. Maar let op: niet alle kosten rondom de koop van een huis mag je aftrekken. Kosten zoals makelaarscourtage en overdrachtsbelasting zijn bijvoorbeeld niet aftrekbaar. Voordat je je aangifte instuurt, is het slim om even goed na te gaan welke kosten je wél kunt opgeven.

Voorkom stress, check je aangifte!

Belastingaangifte doen is misschien niet het leukste klusje, maar door zorgvuldig te werk te gaan, kun je fouten en financiële verrassingen voorkomen. Begin op tijd, controleer je gegevens en maak gebruik van de aftrekposten waar je recht op hebt. Zo haal je het maximale uit je aangifte en bespaar je jezelf een hoop gedoe!

Miljoenen artikelen razendsnel in huis met Bol.com - jouwdagelijkse.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait